BEELDBANKWO2.NL

Achter de ster

Naar 'Achter de ster' foto's

Introductie

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Joodse burgers in Nederland geïsoleerd en onderworpen aan discriminatie en vervolging door de nationaal-socialisten en hun medewerkers. De meesten van hen hebben de oorlog niet overleefd. Meer dan 102.000 Joden uit Nederland werden tijdens de Holocaust gedeporteerd en vermoord.

Een van de meest overtuigende vormen van bewijs uit deze periode die bewaard zijn gebleven, zijn foto's van de slachtoffers. We kennen echter niet altijd de identiteit van de geportretteerden op deze foto's.

Het NIOD-project "Behind the Star" richt zich op foto's waarop mensen zijn afgebeeld met de gele ster op hun kleding genaaid of vastgespeld. Vanaf mei 1942 werd het dragen van een gele stoffen ster – in Nederland de “Jodenster” genoemd – door de Duitse bezetter verplicht gesteld. Deze maatregel maakte het gemakkelijk om Joodse mensen te identificeren en was bedoeld om hen te stigmatiseren en te ontmenselijken.

Na 1945 werden tal van foto's uit de oorlogsjaren verzameld in archieven. BeeldbankWO2 (WWII Beeldbank) is het grootste online fotoarchief uit deze periode in Nederland, en bevat meer dan 200 afbeeldingen van mensen met gele sterren. Deze beelden weerspiegelen een fractie van het leven van de geportretteerden - om hun levensverhalen te reconstrueren en te begrijpen, is het essentieel om hun namen te identificeren.

In dit project willen we de namen van de geportretteerden vinden en informatie identificeren die ons en anderen kan helpen hun levensverhaal te vertellen.
 

Help ons alstublieft om de namen en verhalen achter de ster te vinden

We nodigen iedereen uit om zoveel mogelijk informatie over de op deze foto's afgebeelde personen met ons te delen. We zijn op zoek naar namen, evenals andere informatie over degenen die op de foto's zijn afgebeeld, zoals data en locatie. Alle informatie is welkom, ook als het niet mogelijk is om alle gegevens in één keer te verzamelen.

 

Hoe kan je helpen

Op de volgende pagina vindt u foto’s uit BeeldbankWO2 waarop mensen met een Jodenster worden afgebeeld die nog niet (of niet volledig) geïdentificeerd zijn. U kunt naar beneden scrollen om een overzicht te krijgen van alle beschikbare foto’s. Als u op een foto klikt, krijgt u een nieuwe pagina te zien waarop links de momenteel beschikbare informatie staat. Deze informatie is vaak onvolledig. Bij elke foto die u om welke reden dan ook aanspreekt (bijvoorbeeld omdat u de familie kent, omdat u vertrouwd bent met de lokale oorlogsgeschiedenis, of om andere redenen) kunt u gegevens aanvullen.

U kunt desgewenst ook foto’s selecteren uit bepaalde plaatsen of regio’s. Klik daarvoor op het kopje “Locatie” boven de foto’s. U krijgt dan een overzicht van geografische locaties waarop u kunt klikken. De daar getoonde foto’s kunt u aanklikken om bij de beschrijving te komen. Lees deze a.u.b. aandachtig door.

Heeft u aanvullende informatie of wilt u reageren?

Linksboven op uw scherm ziet u, onder de i van informatie, een symbooltje van een tekstballon. Wanneer u dit symbooltje aanklikt, opent een formulier voor reacties. Hier kunt de namen van één of meer geportretteerden noteren.

Ook andere informatie is welkom, zoals de plaats en datum van de foto. Vergeet niet om uw naam en mailadres in te vullen. Druk daarna op de knop “Reactie opslaan” om de informatie te versturen. En graag horen we ook wat de bron is van de door u gedeelde informatie; dat kan bijvoorbeeld een persoonlijke band zijn met de geportretteerde(n) op de foto.

U kunt voor meer dan één foto informatie invoeren. De informatie dient steeds per afzonderlijke foto vermeld te worden. Uw hulp hierbij wordt zeer gewaardeerd!

Deze informatie zal na verificatie openbaar worden gemaakt - voor zover privacyregels dat toestaan - om onderzoekers en andere geïnteresseerden te kunnen informeren, en om deze foto’s zo nauwgezet mogelijk te kunnen interpreteren en contextualiseren.

Meer weten over dit project en de initiatiefnemers? U vindt het op deze pagina.

Naar 'Achter de ster' foto's

Wilt u meer weten over dit project en de initiatiefnemers? U vindt dit op deze webpagina: www.niodimagelab.nl.
Zoekt u verdere informatie over Joden uit Nederland die mogelijk zijn afgebeeld op de hier verzamelde foto’s? Dan is het goed om te weten dat andere online archieven mogelijk aanvullende informatie kunnen bieden. Kijk daarom ook hier:

Joods Monument

Joods Historisch Museum

Yad Vashem
US Holocaust Memorial Museum
Arolsen Archives

Voor meer informatie over het project, en over enkele levens en verhalen die we onderzoeken, kunt u terecht op onze website: www.niodimagelab.nl

Heeft u vragen over het project of wilt u in contact komen met het onderzoeksteam, neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Heeft u zelf nog historische foto’s die u zou willen overdragen aan het NIOD? Kijk dan hier:
https://www.niod.nl/nl/collecties/archiefmateriaal-schenken