BEELDBANKWO2.NL

Veel gestelde vragen / FAQ

Wat is Beeldbank WO2?

Beeldbank WO2 is een samenwerkingsproject van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. In de Beeldbank worden de beeldcollecties van deze instellingen gepresenteerd. Beeldbank WO2 heeft een publiekskant (website) en een beheeromgeving (CMS). Via de website biedt Beeldbank WO2 toegang tot een professionele selectie gedigitaliseerd beeldmateriaal over het Koninkrijk der Nederlanden voor, tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog. Via de beheeromgeving biedt Beeldbank WO2 de deelnemende instellingen een modern en efficiënt instrument om hun verzameling historisch beeldmateriaal te beheren en toegankelijk te maken via internet.

Hoeveel beelden staan er in Beeldbank WO2?

Op dit moment staan er ruim 150.000 beelden in Beeldbank WO2.

Waar bevindt zich het originele beeld?

Bij ieder beeld staat vermeld uit welke collectie het originele beeld afkomstig is.

Kan ik een aanvulling of correctie bij een beeld doorgeven?

Ja, dat is zeker mogelijk. We stellen het zeer op prijs als u onze collecties wilt verrijken en completeren. Een reactiemogelijkheid treft u aan bij elk beeld. De reactie wordt na goedkeuring van een redactie geplaatst bij de betreffende beelden of doorgevoerd in de metadata.

Komen er in de toekomst nog meer afbeeldingen in de Beeldbank WO2?

Ja. Er zijn nog meer archiefinstellingen in het bezit van beelden uit de jaren van oorlog en bezetting. In de toekomst zullen zoveel mogelijk van deze bestanden worden toegevoegd. U kunt voor beeldmateriaal ook Netwerk Oorlogsbronnen raadplegen (www.oorlogsbronnen.nl). De deelnemende instellingen ontvangen met grote regelmaat nieuw beeld materiaal. Na digitalisering wordt dit materiaal ontsloten en toegevoegd.

Participeren?

Wilt u de zichtbaarheid van uw digitale collectie inzake WO2 vergroten en speelt uw organisatie een rol in het erfgoedveld, dan is het mogelijk uw beeldmateriaal of beeldcollectie te ontsluiten via de Beeldbank WO2. Neem contact op. Is het mogelijk om foto’s van particulieren in de Beeldbank WO2 te plaatsen? Ja, dat is mogelijk. De particuliere collectie wordt dan opgenomen in de collectie van één van de deelnemende instellingen en via Beeldbank WO2 aangenomen. Neem contact op.

Wat zijn thema’s?

Thema’s zijn aansprekende beelden rond een bepaald onderwerp samengesteld door de redactie van Beeldbank WO2.

Mag ik op mijn website een link plaatsen naar de beeldbank?

Dat mag uiteraard. We stellen het erg op prijs als u op uw website een link plaatst naar www.beeldbankWO2.nl of naar een specifiek onderdeel van de beeldbank.

Mag ik een beeld ‘embedden’ op mijn website?

Elk beeld op de Beeldbank WO2 kunt u embedden op uw website. Gebruik daarvoor de permalink (icoon met twee schakels, links naast de beschrijving). Embedden is het integreren van een beeld in een eigen webpagina (of email). De HTML-code wordt aangeboden door Beeldbank WO2.Bij het embedden van een beeld van Beeldbank WO2 plaatst u dat deel van de Beeldbank WO2 website op uw eigen website zonder het verplaatsen van de content. Het is als het ware een link. De Beeldbank WO2 maakt gebruik van permanente persistent identifiers. De URL zal zodoende nooit veranderen, waardoor een niet-werkende link is uitgesloten.

Downloaden en bestellen

Kan ik beelden bewaren of opslaan?

Elk beeld is voorzien van een permalink (icoon met twee schakels, links naast de beschrijving). Deze kunt u kopiëren en op uw eigen computer bewaren. Met deze link keert u altijd terug bij het beeld en de bijbehorende beschrijving.

Kan ik beelden downloaden?

U ziet links naast het betreffende beeld een icoontje voor het downloaden staan. Als u daarop klikt, wordt duidelijk ziet u of u de afbeelding te downloaden is of niet. Het is mogelijk om gratis een scan van de afbeeldingen voor eigen gebruik te downloaden. Bij materiaal waarvan de rechten elders berusten, gelden afwijkende voorwaarden en tarieven. Als u op de knop downloaden klikt, ziet u wie de rechthebbende is en wat de leveringsvoorwaarden zijn.

Wat moet ik doen als de kwaliteit van de download onvoldoende is?

Mocht de kwaliteit van het beeld voor uw doel onvoldoende zijn, kunt u bij Beeldbank WO2 om een hogere resolutiescan verzoeken. Als vermeld wordt om welk beeld het gaat, en wat de afmetingen van de desbetreffende scan moeten zijn (bij voorkeur het formaat waarin de afbeelding afgedrukt of geprint gaat worden), kan het Beeldbank WO2 team uw aanvraag in behandeling nemen. Kosten voor het maken van een hoge resolutiescan worden doorberekend. U betaalt in dat geval alleen voor de scan; niet voor het gebruik ervan. Ook de hoge resolutiescan is enkel en alleen voor eigen gebruik. Na het bevestigen van uw bestelling wordt deze in behandeling genomen. De levering van maatwerk-reproducties duurt maximaal 14 dagen. Het is mogelijk een spoedbestelling te plaatsen. Het beeld wordt dan gegarandeerd binnen 5 werkdagen geleverd. Hiervoor wordt een spoedtoeslag in rekening gebracht. Neem contact op.

Wat moet ik doen als ik een beeld niet kan downloaden?

Als u een beeld niet kunt downloaden, betekent dit dat dat het auteursrecht van deze afbeelding bij derden ligt en dat het beeld niet is vrijgegeven voor gebruik. Er berust in dat geval copyright op het werk, en u heeft eerst toestemming van de maker (of diens erfgenamen) nodig. Mogelijk bent u in dat geval een copyrightvergoeding verschuldigd. U wordt doorverwezen naar de rechthebbende en Beeldbank WO2 heeft geen enkele bemoeienis met de leverantie. De medewerkers van de Beeldbank kunnen u behulpzaam zijn bij het doorverwijzen naar de rechthebbende(n). Neem hiervoor contact op. met de Beeldbank. Voor meer informatie zie ook Beeldrechten. Gebruiken

Mag ik afbeeldingen zondermeer gebruiken ?

Nee, dat is niet toegestaan. De afbeeldingen in deze database mogen uitsluitend voor privégebruik worden aangewend. Indien u een beeld wilt gebruiken voor publicatiedoeleinden, dan dient u Beeldbank WO2 vooraf te melden waarvoor de beelden gebruikt gaan worden. Mogelijk bent u dan een copyrightvergoeding of gebruiksvergoeding verschuldigd. De medewerkers van de Beeldbank kunnen u doorverwijzen naar de rechthebbenden of u informeren over de gebruiksvergoeding. Neem hiervoor contact op met de Beeldbank. Voor meer informatie zie ook Beeldrechten.

Mag ik een afbeelding gebruiken voor mijn scriptie of werkstuk?

Ja, dat is toegestaan. U kunt een scan direct downloaden. Denkt u aan de juiste bronvermelding (zie Beeldrechten). Wij ontvangen graag een exemplaar van uw werk voor de bibliotheek van de desbetreffende deelnemende instelling.

Zoeken en vinden

Wat zijn de zoekmogelijkheden?

U kunt zoeken met behulp van het zoekveld op de homepage of in het tabblad ‘Beelden’. De gevonden resultaten worden gesorteerd op relevantie: het resultaat dat het best beantwoord aan de ingevulde zoekterm(en) staat bovenaan. De getoonde resultaten kunnen op een aantal manieren gesorteerd worden. De resultaten kunnen worden gefilterd met de uitklapmenu’s onder het zoek vak. U kunt uw opbrengst beperken door op een van de filters te klikken. De mogelijkheden zijn:

  • Collectie; beelden die onderdeel uitmaken van de collectie van een specifieke deelnemende instelling in de Beeldbank WO2.U zoekt nu alleen in de collectie van deze deelnemer. Standaard staat dit ingesteld op alle collecties,
  • Type; hier kunt u aangeven op welke type beeld (bijvoorbeeld foto, affiche, dia, film, fotoalbum en tekening) gezocht moet worden,
  • Vervaardiger; de ‘maker’ van het beeld, zijnde de fotograaf, de tekenaar of bijvoorbeeld de coauteur op een affiche,
  • Personen; de afgebeelde mensen op het beeld,
  • Trefwoorden; de termen die zijn toegekend aan het beeld, afkomstig uit de ‘WO2-Thesaurus’,
  • Periode; de datum of tijdsperiode waarin het beeld is gemaakt (bijvoorbeeld 10-05-1940, mei 1945 of ‘Hongerwinter’),
  • Locatie; de geografische plaats.

In de velden Trefwoorden, Personen, Locatie en Collectie kunt u het beste van de keuzelijst gebruik maken. Deze keuzelijsten bevatten immers de juiste spelling en u kunt er zeker van zijn dat u beelden vindt met de door u geselecteerde zoekterm. U kunt overigens ook zelf de zoektermen intypen.

Een zoekopdracht kan beperkt of uitgebreid worden met de mogelijke operatoren tussen de zoekwoorden. De meest voorkomende zijn AND, OR:

  • AND; woorden gescheiden door de operator AND worden op zo'n manier geïnterpreteerd dat alle woorden moeten overeenkomen wil een beeld gevonden worden. Bijvoorbeeld ‘Hitler’ AND ‘Mussolini’ toont beelden van Mussolini aan Hitler in Berlijn, ‘Bevrijding’ AND ‘Kinderen’ toont beeldmateriaal van kinderen tijdens de bevrijdingsdagen.
  • OR; woorden gescheiden door OR worden zodanig geïnterpreteerd dat er één of meerdere woorden moeten overeenkomen. “war OR krieg” Bijvoorbeeld ‘war’ OR ‘oorlog’ OR ‘krieg’ levert afbeeldingen op waarin het woord “oorlog” in drie talen (Engels, Nederlands, Duits) voorkomt.

De speciale tekens ‘?’ (vraagteken) en ‘*’ (asterisk) kunnen worden gebruikt om één of meerdere karakters in een woord te vervangen.

Om één of meerdere karakters te vervangen kunt u een * gebruiken. Zo zoekt u resultaten die beginnen of eindigen met het door u ingevoerde deel van een woord: Zoeken naar “ja*” vindt (bijvoorbeeld) “jalta”, “java”, en “japan”. Zoeken naar “*wart” vindt (bijvoorbeeld) “Waffenwart” en “Bordwart”. Zoeken naar “stat* AND *don” vindt elk “station in London”, waaronder “Wimbledon station”.

Om een enkel karakter te vervangen, gebruikt u een ? karakter. Zoeken naar “Fl?g” vindt “Flug”, “Flag”, maar niet “Flieg”. Zoeken naar “explosi??” vindt “explosief” en “explosive” maar niet “explosieven”.

Mijn vraag staat er niet bij? Stuur uw vraag naar de Beeldbank WO2. Neem contact op. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.